sporen van God
mystiek
ervaring
natuur
christendom
kerk
gebed en meditatie
andere godsdiensten
religieuze dialoog
islam
joodse verhalen
boeddhisme
kunst
literatuur
muziek
ikonen
het leven
kwaad en lijden
cursus
links
over deze site
contact
Sitemap

Andere godsdiensten

 

 

Er zijn veel verschillen tussen de godsdiensten. Ze vertegenwoordigen uiteenlopende opvattingen over hoe een mens in elkaar steekt, wat een goede manier is om samen te leven, wat onze relatie tot de werkelijkheid is en niet is.

Het is zinnig om die verschillen te onderzoeken. Want daarin zit een mengsel van inspiratie, levenswijsheid, cultuur en niet te vergeten: economie. Waar grote verschillen in macht en rijkdom zijn, zullen er conflicten zijn, vaak in een religieus jasje.

De mystici van de grote religies blijken het vaak heel goed met elkaar te kunnen vinden. Blijkbaar ligt er in het hart van de zaak een grondervaring die de verschillen overstijgt.

aya sofia istanboel
De Aya Sofia in Istanboel - vroeger een christelijke kerk en nu een beroemde moskee

 

 

 

 

Zelf word ik geïnspireerd door teksten van Roemi, de grote islamitische dichter en raak ik ontroerd als ik een Sema meemaak, de merkwaardige dans van de Soefi-derwishen. Ik heb veel geleerd uit teksten en verhalen van de joodse chassidiem met hun nuchtere èn extatische spiritualiteit. Wat echt mediteren is heb ik geleerd in het Shambhala-boeddhisme. 

 

Deze godsdienstige varianten hebben iets wat ook de pinksterbeweging, de door Afrikaanse spiritualiteit beïnvloede tak van het christendom, kenmerkt. Het zijn allemaal stromingen die de hele werkelijkheid, ook de lichamelijke en emotionele kanten ervan, willen meenemen in hun geloof. (Tegelijk zijn ze daardoor ook meer vatbaar voor excessen, leiderschapsproblemen en fundamentalisme, helaas...)

 

Het is een hele weg, zo zeggen de mystici, voordat je het hart van je die éne werkelijkheid van binnenuit herkent. En dat is goed om te onthouden als je de neiging hebt om van het ene naar het andere te vlinderen zonder je ergens werkelijk aan toe te wijden. Of om jouw eigen weg tot de enig juiste te verklaren..

 

Op de volgende bladzijden kun je e.a. lezen wat ik zoal ben tegengekomen aan inzichten.

Drie-op-vrijdag was een dialoog-column in het dagblad Trouw tussen een jood: Abraham Soetendorp, een moslim: Sajidah Abdus Sattar en een christen. Lees op de volgende bladzijde een selectie uit de columns van M.Vonkeman. Op de site van Trouw (www.trouw.nl) staan ook de andere columns.


Bekijk een klein filmpje dat een impressie geeft van een derwish-ceremonie. De dans is een spirituele reis, vol buigingen naar de goddelijke waarheid in de ander. Iedere ronde die ze maken weerspiegelt een verder afleggen van het eigen ego, op weg naar vereniging met het hart van alle liefde: God. De rechterhand opent naar boven en de linkerhand naar beneden, want: 'van God ontvangen we, aan de mens geven we, niets houden we voor onszelf.'

Of lees een selectie uit radiocolumns met als thema: christendom en islam.


Lees over joodse verhalen en de omgang met God. Bij kwaad en lijden staat de wijsheid van een joodse rabbijn beschreven. Op de bladzijde van mystiek staan meer joodse (chassidische) verhalen.


Bij boeddhisme vind je een uitgebreide beschrijving van wat de eigen wijsheid van contemplatie nu eigenlijk betekent.